Openingsperiodes van de visvangst

 

De visdag in het algemeen

De praktijk van karpervissen ‘s nacht

Openingsperiodes op de hydraulische waterwegen

Openingsperiodes op andere waterlopen

Openingsperiodes op de meren van Wallonië

Bijzondere bepalingen

 

De visdag in het algemeen

De visvangst is toegelaten van één halfuur voor het officiële uur van de zonsopgang tot één halfuur na de zonsondergang. Om de efemeriden te kennen kunt u naar een website zoals http://www.ephemeride.com kijken.

 

éphémérides

 

Bijzondere bepalingen

Klik op de kaart om de bijzondere bepalingen over de verschillende waterlopen te kennen !

 

De enige uitzondering : karpervissen ‘s nacht

Een regeling van de Waalse regering laat het karpervissen ‘s nacht vanaf een halfuur na de zonsondergang en halfuur voor de officiële uur van de zonsopgang met zekere voorwaarden toe.

 

De hydraulische waterwegen

 

Voies hydrauliques

 

 

Noordelijk deel van Wallonië

(Noord van de Samber en Maaslijn, deze twee waterwegen inbegrepen > Zie op een kaart)

 

Quand pêcher 1 nl

 

Het hengelen op salmoniden (coregonidae), beekforel, regenboogforel is toegelaten tussen de derde zaterdag van maart tot en met de 30 september. Over het hengelen op beekridder en bronforel : het is toegelaten vanaf de 1st zaterdag van juni tot en met de 30 september.

De openingsperiode voor de snoek, de baars, de snoekbaars, de black-bass en de vlagzalm is vanaf de 1st zaterdag van juni tot en met de 30 december vastgesteld.

Alle andere vissoorten waarvoor de visvangst niet strikt verboden is mogen gevangen worden vanaf de 1st zaterdag van juni tot en met de vrijdag voor derde zaterdag van maart.

De visvangst van de blankvoorn, de rietvoorn, de gewone brasem, de riviergrondel, de karper, de kroeskarper, de winde, de gewone alver, de zeelt is toegelaten het heel jaar.

 

Pas op ! Tussen de derde zaterdag van maart en de vrijdag voor de eerst zaterdag van juni moet de visser van beekforel, regenboogforel en salmoniden (coregonidae) naar de volgende uitzonderingen aankijken :

De hengel moet maar met een enige vishaak van maximum 2 cm lang voorzien worden.

De levende of dood vissen, de lepels of andere kunstmatige lokken dat de vissen gevangen  zouden uitgesloten zijn (behalve de niet draaiend en niet trillend kunstmatige lokken).

Dezelfde uitzonderingen bestaten voor het hengelen op blankvoorn, rietvoorn, brasem, riviergrondel, karper, kroeskarper, winde, gewone alver en de zeelt.

 

Zuidelijk deel van Wallonië

(Zuid van de Samber en Maaslijn > Zie op een kaart)

 

Quand pêcher sud

 

De beekforel, de regenboogforel, de beekridder, de bronforel en de salmoniden (coregonidae) mogen gevist worden vanaf de eerst zaterdag van juni tot en met de 30 september.

De snoek, de baars, de snoekbaars, de black-bass en de vlagzalm mogen vanaf de eerst zaterdag van juni tot en met de vrijdag voor de 31 december gevist worden.

Alle andere soorten vissen waarvoor de visvangst niet strikt verboden is mogen vanaf de eerst zaterdag van juni tot en met de vrijdag voor de derde zaterdag van maart gevist worden.

 

Andere waterlopen

 

Autres cours d'eau

 

Nordelijk deel van Wallonië

(Noord van de Sambre en Maaslijn, deze twee waterwegen inbegrepen > Zie op een kaart)

 

Quand pêcher Nord 2

 

De volgende vissoorten mogen vanaf de derde zaterdag van maart tot en met de 30 september gevist worden : beekforel, regenboogforel, de beekridder, de bronforel en de salmoniden (coregonidae).

Snoek, baars, snoekbaars, black-bass en vlagzalm mogen tussen de eerst zaterdag van juni tot de 30 september gevangen worden.

Alle andere soorten vissen mogen vanaf de eerst zaterdag van juni tot en met de 30 september gevangen worden.

 

Zuidelijk deel van Wallonië

(Zuid van de Samber en Maaslijn > Zie op een kaart)

 

Quand pêcher Sud 2

 

De openingsperiode voor het hengelen op de beekforel, de regenboogforel, de beekridder, de bronforel en de salmoniden (coregonidae) is vanaf de derde zaterdag van maart tot en met de 30 september vastgesteld.

Voor de volgende vissoorten : snoek, baars, snoekbaars, black-brass en vlagzalm is de visvangst vanaf de eerst zaterdag van juni tot en met de 30 september toegelaten.

Het hengelen op riviergrondel en elrits togelaten is vanaf de derde zaterdag van maart tot en met de 30 september. Alle andere vissoorten waarvoor de visvangst niet strikt verboden is mogen vanaf de eerst juni tot en met de 30 september gevangen worden.

 

Meren en waterpunten

 

Lacs et autres points d'eau

 

Rosace

In de meren van Bütgenbach, Neufchâteau, Nisramont, Robertville, Suxy, Warfaaz, en ook in de meren van de « Eau d'Heure » : Falemprise, Féronval, Plate-Taille en Ry-Jaune, is voor alle vissoorten de visvangst toegelaten:

Vanaf de eerst oktober tot de 31 december behalve de beekforel, de regenforel, de beekridder, de bronforel, de salmoniden (coregonidae), de snoek, de baars, de snoekbaars, de black-bass en de vlagzalm.

Vanaf de eerst januari tot de vrijdag voor de derde zaterdag van maart behalve de beekforel, de regenboogforel, de beekridder, de bronforel en de salmoniden (coregonidae).

 

Alle vis of kreeft die buiten zijn openingperiode wordt gevist moet aan het water teruggegeven worden.

 

U zal ook geintereseert zijn door :

De Waalse visvergunning

→ De plaatsten waar de visvangst toegelaten is

 Welke vissoorten vissen ?

 Toegelaten apparatuur en technieken

 Naar de sequence « Hallo met de vissers : vissen is eenvoudig » luisteren

 

Downloads

→ Download de brochure « Vissen is eenvoudig » (pdf file - 600 Ko)

→ Download de gezicht hulp van de Openbare Dienst van Wallonië (pdf file - 1,3 Mo)

(pdf file - 100 Ko)

Links

→ Surf op http://wallex.wallonie.be om de hele wet over het hengelen in Wallonië te krijgen 

 (Thematic toegang – Natuur en Houden – Visvangst)

 

 

Voir aussi :

→ Travailler avec nous
→ Le silure glane
→ La reproduction du brochet
→ Les écoles de pêche
→ Réaliser un stage